Hoe bereken je je netto salaris

Het berekenen van je netto salaris kan soms verwarrend zijn vanwege de vele factoren die van invloed zijn op je uiteindelijke loon. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je je netto salaris kunt berekenen, zodat je precies weet wat je aan het einde van de maand op je bankrekening kunt verwachten.

Wat is bruto salaris?

Voordat we ingaan op de berekening van je netto salaris, is het belangrijk om te begrijpen wat je bruto salaris is. Dit is het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen en andere inhoudingen van worden afgetrokken. Je bruto salaris wordt meestal vermeld in je arbeidsovereenkomst en op je loonstrook.

Factoren die je netto salaris beïnvloeden

 1. Loonheffing: Dit is de belasting die wordt ingehouden op je salaris. De hoogte van de loonheffing hangt af van je inkomen en persoonlijke situatie.
 2. Sociale premies: Dit zijn bijdragen voor sociale verzekeringen zoals de AOW, WW en Wlz. Deze premies worden automatisch ingehouden op je salaris.
 3. Pensioenpremie: Als je via je werkgever een pensioen opbouwt, wordt er een deel van je salaris ingehouden als pensioenpremie.
 4. Zorgverzekering: De basispremie voor de zorgverzekering wordt vaak ook op je salaris ingehouden.
 5. Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw): Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage die je betaalt voor de zorgverzekering.

Hoe bereken je je netto salaris?

 1. Start met je bruto salaris: Dit is het bedrag dat je in je arbeidsovereenkomst ziet staan.
 2. Bereken de loonheffing: Gebruik de loonheffingstabellen van de Belastingdienst om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen.
 3. Houd sociale premies in: Trek de sociale premies af van je bruto salaris. Deze premies zijn meestal een percentage van je bruto salaris.
 4. Pensioenpremie aftrekken: Trek de pensioenpremie af. De hoogte van deze premie verschilt per pensioenfonds.
 5. Zorgverzekeringskosten in mindering brengen: Trek de basispremie voor de zorgverzekering en de bijdrage Zvw af.
 6. Bereken het netto salaris: Het bedrag dat overblijft na aftrek van al deze inhoudingen is je netto salaris.

Voorbeeld

Stel, je hebt een bruto maandsalaris van €3.000. De loonheffing bedraagt €500, sociale premies €300, pensioenpremie €100, en zorgverzekeringskosten €200.

 • Bruto salaris: €3.000
 • Loonheffing: €500
 • Sociale premies: €300
 • Pensioenpremie: €100
 • Zorgverzekeringskosten: €200
 • Netto salaris: €3.000 – €500 – €300 – €100 – €200 = €1.900

Tips om je netto salaris te verhogen

 1. Gebruik belastingvoordelen: Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van alle belastingvoordelen en aftrekposten waar je recht op hebt.
 2. Onderhandel over je secundaire arbeidsvoorwaarden: Sommige voordelen, zoals een auto van de zaak of een pensioenregeling, kunnen je netto salaris verhogen.
 3. Overwerk en bonussen: Overwerk en bonussen kunnen je bruto salaris verhogen, wat uiteindelijk ook je netto salaris verhoogt.

Conclusie

Het berekenen van je netto salaris is essentieel om een goed overzicht van je financiën te hebben. Door rekening te houden met alle verschillende inhoudingen en kosten, kun je nauwkeurig bepalen wat je maandelijks overhoudt.

Plaats een reactie