Hoe bereken je de waarde van je huis

Het kennen van de waarde van je huis is belangrijk, of je nu overweegt te verkopen, je hypotheek te herzien of gewoon nieuwsgierig bent naar je vastgoedinvestering. In deze blog bespreken we hoe je de waarde van je huis kunt berekenen en welke factoren hierbij van invloed zijn.

Wat is de woningwaarde?

De woningwaarde is het bedrag waarvoor je huis op de huidige markt verkocht zou kunnen worden. Dit wordt ook wel de marktwaarde genoemd. Het is een schatting van wat kopers bereid zouden zijn te betalen voor je huis.

Factoren die de woningwaarde beïnvloeden

 1. Locatie: De ligging van je huis heeft een grote invloed op de waarde. Huizen in gewilde buurten of dicht bij voorzieningen zijn meestal meer waard.
 2. Grootte en indeling: De totale woonoppervlakte, het aantal kamers en de indeling van je huis zijn belangrijke factoren.
 3. Staat van onderhoud: Een goed onderhouden huis met moderne voorzieningen en recente renovaties zal meer waard zijn.
 4. Bouwjaar en stijl: Oudere huizen kunnen veel karakter hebben, maar kunnen ook meer onderhoud vergen. De architectonische stijl kan ook van invloed zijn.
 5. Energiezuinigheid: Huizen met energiebesparende maatregelen zoals isolatie, dubbel glas en zonnepanelen zijn aantrekkelijker voor kopers en daardoor meer waard.

Stappen om de waarde van je huis te berekenen

 1. Vergelijkbare verkopen: Zoek naar recent verkochte huizen in je buurt die vergelijkbaar zijn met jouw huis. Dit geeft je een idee van wat kopers bereid zijn te betalen.
 2. Gebruik online tools: Websites zoals Funda en Kadaster bieden schattingen van woningwaardes op basis van recente verkopen en marktanalyse.
 3. Schakel een taxateur in: Een professionele taxateur kan een gedetailleerde waardebepaling van je huis geven. Dit is vooral nuttig als je je huis wilt verkopen of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.
 4. Doe een marktanalyse: Kijk naar de huidige marktomstandigheden, zoals vraag en aanbod in jouw gebied. Dit kan invloed hebben op de prijs die kopers bereid zijn te betalen.

Voorbeeld

Stel, je woont in een huis met een woonoppervlakte van 120 m² in een populaire buurt. Recent verkochte vergelijkbare huizen in jouw buurt zijn verkocht voor €3.000 per m². De geschatte waarde van je huis zou dan 120 m² x €3.000 = €360.000 zijn.

Tips voor het verhogen van de woningwaarde

 1. Renovaties: Kleine renovaties zoals een nieuwe keuken of badkamer kunnen de waarde van je huis aanzienlijk verhogen.
 2. Onderhoud: Zorg ervoor dat je huis goed onderhouden is. Los kleine problemen direct op om grotere kosten in de toekomst te voorkomen.
 3. Energiebesparende maatregelen: Investeren in energiebesparende maatregelen kan je huis aantrekkelijker maken voor kopers en de waarde verhogen.
 4. Verbeter de uitstraling: Zorg voor een goede eerste indruk door de buitenkant van je huis netjes te houden en eventueel de tuin te verbeteren.

Conclusie

Het berekenen van de waarde van je huis is belangrijk voor verschillende financiële beslissingen. Door rekening te houden met factoren zoals locatie, grootte, staat van onderhoud en marktomstandigheden, kun je een realistische schatting maken. Gebruik hulpmiddelen zoals vergelijkbare verkopen en professionele taxateurs om een nauwkeurige waardebepaling te krijgen.

Plaats een reactie